La importància de generar entorns segurs

Tipologia
Reflexió
Data
2023

La importància de generar entorns segurs

Per què a vegades en equips de treballo en grups de persones que deliberen sobre alguntema, la #participació no flueix?

Hi ha persones que es queden sense parlar, o assenteixen al que les altres diuen, o simplement la conversa no es dona, el silenci es pot tallar amb un ganivet, s’observen mirades en el buit, cossos en tensió, falta de presència, ganes d’escapar… 

Això indica probablement que les persones estan relacionant-se en un #espai que no és prou segur com perquè puguin expressar la seva veu, la seva mirada, la seva manera de veure i sentir, convertint-se en un dels grans reptes per al bon funcionament del grup.

La pèrdua de la riquesa que es produeix en cada veu no expressada, és una pèrdua en el desplegament del potencial del grup. Perquè la col·lectivitat, és més que la suma de totes les parts, és un sistema que,si funciona correctament, es mou a partir d’un pensament col·lectiu áltamente creatiu i productiu que genera idees inimaginables, si és que cadascun per separat les hagués de pensar.

La facilitació de grups s’ocupa de cuidar que els espais siguin segurs i amables per a totes les que els integren, que el treball col·laboratiu sigui creatiu i compleixi els objectius marcats, que es produeixi cohesió interna i sentit de pertinença per a continuar avivant la flama interna de tenir ganes de connectar amb les altres persones per a co-crear conjuntament, sortint de la teva rutina de treball individual.