L'equilibri entre el donar i rebre

Tipologia
Reflexió
Data
2023

L’equilibri entre el donar i rebre

Segons Bert Hellinger , quan existeix un desequilibri en l’intercanvi dins un equip, ja sigui perquè una part dona més del que rep o viceversa, es poden generar tensions i conflictes que afecten el benestar i l’eficàcia de l’equip.

⁉ ⁉ Com es manifesta això? ⁉ ⁉

Cert és que les relacions laborals, que ens ocupen una bona part del temps al nostre dia a dia, ens poden ensenyar aspectes nostres no resolts.

Per exemple, si som persones que solem donar de més, tothom esperarà que assumim més responsabilitat 😩 en la feina mentre les demés, es relaxen.

O viceversa.

Imagineu-vos que ens costa donar o contribuir, puc sentir que no soc útil o no puc créixer en el meu lloc de treball atès que n’hi ha d’altres que ocupen més espai i assumeixen més feina. Em puc sentir còmode però frustrada o resignada, llavors no puc gaudir d’un treball en equip, que a més de donar una remuneració a fi de mes, proveeix una satisfacció pel treball ben fet. 😞

Una persona treballadora que sofreix una injustícia com les que acabam de mencionar, es “fa forta”, es converteix en “ una víctima innocent” i es posiciona per sobre de les altres, trencant també l’ordre. ☠
 

Així doncs, un dels principis sistèmics pel bon funcionament d’un equip/organització 🔝 que fa que hi hagi harmonia 🚀 i es fomenti un ambient de col·laboració, respecte i confiança mútua. 😊 🙌 és l’equilibri entre el donar i rebre de cada una de les persones integrants amb l’equip/organització, viceversa o entre l’equip i l’entorn a on actúa.

Bert Hellinger indica que aquest equilibri no sols es refereix a la compensació econòmica que es rep per la tasca realitzada 💱 , sinó que també s’estén a altres aspectes com el reconeixement, la valoració i el respecte per a la seva labor i contribució a l’organització. ✅

🌀 Hellinger destaca la importància que els i les líders donin exemple quant a l’equilibri entre donar i rebre, ja que la seva actitud i comportament, poden influir en la dinàmica d’intercanvi en tota l’organització.

🏹 Cal que mostrin una actitud d’obertura i disposició a escoltar les necessitats i suggeriments de les persones que tenen a càrrec, així com a reconèixer el seu treball i esforç. Al mateix temps, les darreres han d’estar disposades a col·laborar i aportar els seus coneixements i habilitats per l’acompliment dels objectius de l’equip.

Com portes tu en el teu equip el principi del donar i rebre?